lauantai 15. kesäkuuta 2013

Lpkky:n virkistyspäivän tempaus

Lpkky järjesti jo toisen kerran henkilöstölleen virkityspäivän Ikaalisten kylpylässä. Päivässä oli kaikenlaista mukavaa ohjelmaa, kilpailua ja urheiluaktiviteetteja. Paokin kollegavalmentajat päättivät myös käyttää tilaisuuden hyväkseen ja esitellä eri valmistajien tabletteja tilaisuudessa. Saimme tempaukseemme pöydän kylpylän aulausta ja olimme varanneet mukaan pientä naposteltavaa tutustujille. Pöydällä siis Android-, Windows- ja iOS-käyttöjärjestelmillä varustettuja Samung- ja Ipad -merkkisiä tabletteja aika nivaska. Asiakkaina päivän mittaan oli sekä Lpkky:n henkilöstöä että kylpylänkin asukkaita.
Loppuviimeksi meillä oli niin kiireellinen kolmetuntinen ja luultavasti emme ehtineet kaikkia tableteista kiinnostuneita edes ohjeistamaan. Kiirettä piti jokaisen tablettimallin kanssa tasaiseen tahtiin.
Monella tutustujalla oli jo jonkin merkkinen tabletti ja halusi tutustua eri käyttöjärjestelmään. Windows8 -tabletti ainakin uutuutena kiinnosti toiminnoiltaan ja tuntui vierailijoille helpolta tutustua tuon Nokia -puhelimista tuttujen kuvakkeiden ja käyttöliittymän avulla. Latasimme tableteille myös muutaman pelin etukäteen, jolloin niitä saattoi kokeilla saadakseen "sormituntuman" laitteeseen.


Kaiken kaikkiaan tempauksesta jäi hyvä mieli ja varmasti olisi mukavaa tilaisuuden tullessa järjestää tämäntyyppisiä esittelyjä jatkossakin.
Tapahtumaan, kuin tapahtumaan kannattaa muutoin ottaa tarjottavaksi mukaan tuoreita mansikoita. Ne suorastaan "vetivät" puoleensa tutustujia. Kiinnostavuuden arvioinnissa mansikat taisivat saada tablettien kanssa kyllä tasasijan:)

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Skydrive käyttöön


 
Tutustuin Windowsin pilvipalveluun Skydriveen. Windows tablettiin olin valmiiksi luonut itselleni käyttäjätilikseni Microsoftin tilin, jonka jälkeen asentelin Skydriven työpöytäsovellutuksen kotosalla sijaitsevaan Pc- koneeseen.  Latasin muutamia Wordin tiedostoja koemielessä pilvipalveluun ja ajattelin seuraavana päivänä katsahtaa niitä työmaallani.

Työpaikalla ei ole ohjelmien asennusoikeuksia työntekijöillä, joten työpöytäsovellutusta en sinne asentanut, vaan tarkastelin tiedostoja internetin kautta. Palveluun pääsee kuitenkin sisälle kirjautumalla omilla tunnareillaan osoitteeseen https://login.live.com/

Yllätykseni oli kovin suuri, kun katselin tuota Skydriven sisältöä ja pääsin selaamaan internetin kautta kotona sijaitsevan tietokoneeni koko sisällön. Palvelu ei siis hämäänny palomuureista tippaakaan.

Tästä pilvitallennustilasta on todellakin liikkuvassa työssä hyötyä. Tiedostoja on palveluun helppo ladata ja Office2013 -versiossa on esimerkiksi jo vaihtoehtoisena tallennuspaikkanakin suoraan tuo Skydrive. Lisäksi Skydriven avulla voit luoda Office-tiedostoja ns. webapps-sovellutusten avulla.
 
Jossakin vaiheessa oli samaan tiliin liitettyjen tietokoneiden määrä rajoitettu 5 kappaleeseen (tästä en nyt sitten ihan varma ole, onko rajoitus enää voimassa).

Ajattelin kuitenkin lukea aiheesta muutaman ohjeartikkelin ja jakaa tuon pikaohjeen täällä blogissani. Ei tule sitten niin yllättynyttä oloa, jos sen pikaisesti jaksaa lukea lävitse.
Tässä sitä tulee:

  • Skydrive on ilmainen pilvitallennustila (7Gt) , joka mahdollistaa tiedostojen jakamisen verkon välityksellä.
  • Hanki ensin Window liveId-tunnus, jonka saa ilmaiseksi esim. osoitteesta: https://login.live.com/
  • Olemassa olevaa sähköpostiosoitetta voi käyttää rekisteröinnissä hyväkseen, uutta ei ole välttämätöntä luoda.
Jos omistat tosiaan esim. Windows8 tablet -tietokoneen, niin järkevintä on alun perin luoda käyttäjätili tablettiin tällä Windows liveId- tunnuksella, jonka jälkeen Skydrive toimii koneellasi ilman erillistä kirjautumista palveluun.

  • Asenna sen jälkeen työpöytäsovellus Skydrivesta tietokoneisiin, joiden tiedostoja haluat jakaa ja synkronoida pilvipalvelun kautta. Huomaa, että Skydriven kautta voit asettaa näkyviin tietokoneilta myös muita tiedostoja ja kansioita, vaikkapa selattavaksi koko tietokoneen sisällön.
  • Skydriven työpöytäsovelluksen latauksen löydät vaikkapa seuraavasta: http://bit.ly/157JfEZ
Asennuksen jälkeen voit käydä Pc:llä Skydriven asetuksissa määrittelemässä, mitä tallennuspaikkoja näytetään.
  • Napsauta tehtäväpalkin oikeassa reunassa olevalla ilmoitusalueella SkyDrive- kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Asetukset. Laita valintamerkki kohtaan Haluan hakea kaikki tämän tietokoneen tiedostot SkyDrivellä.

(Jos Skydriven pilvikuvake ei ole näkyvissä valitse ensin Näytä piilotetut kuvakkeet).
Sovellutuksen avulla pystyy näin ollen löytämään ja avaamaan kaikkien Skydriveen liitettyjen tietokoneen tiedostoja, tiedostojen siirto tai tallennus koneelta toiselle ei sen kautta onnistu.

Ohjeita ja vinkkejä löytyy hyvin Microsoftin sivustolta http://bit.ly/12eTVmD, monenmoista blogikirjoitusta ja ohjeartikkelia lisää löytyy laittamalla Skydriven hakusanaksi Googleen.
 
Tämä muutoin tuntuu muutaman viikon käytön jälkeen hyvältä ja hyödylliseltä työkalulta!
 
 
 

 

 

 

 

 

perjantai 17. toukokuuta 2013

Windows8 ja kaksi oleellista toimintoa hukassa


Sain Windows8 -tabletin käyttäjiltä kaksi oleellista kysymystä, joita jotenkin pitää itsestään selvinä toimintoina. Nämä olivat siis sovellusten välillä siirtyminen ja sammutus. Tässä pikaohjetta muillekin käyttäjille, joilla ei ole näppäimistöä käytössään:

 

Sovellusten välillä siirtyminen

1.       Siirry vetämällä näytön vasempaan yläkulmaan

2.       Älä nosta sormeasi näytöltä, vaan vedä hieman takaisinpäin reunasta.

3.       Nosta sormesi näytöltä, jolloin näyttö ”jakautuu” kahteen osaan ja näet toisessa osassa avoinna olevien sovellutusten pienoisikkunat.

4.       Siirry pienoisikkunaa hipaisemalla sovelluksesta toiseen.

5.       Jaetun näytön erottimena on paksumpi viiva. Halutessasi piilottaa muiden sovellusten näkymän, vedä viivasta takaisin vasempaan reunaan.

 

Oikopolut-valikko ja sammutus:

1.       Vie kohdistin näytön oikeaan yläkulmaan. Näkyviin ilmestyy Oikopolut-valikko. Valitse Oikopolut -valikosta Virta ja avautuvasta valikosta Sammuta.

2.       Oikopolut valikosta löydät paljon muutakin hyödyllistä:

a.        Hae toiminto, joka etsii oletuksena avoimena olevasta sovellutuksesta tietoa.

b.       Jaa-toiminto mahdollisuus jakaa asiakirjoja ja kuvia sähköpostin ja sosiaalisen median kautta.

c.       Aloitus-kuvakkeella pääset siirtymään aloitusnäyttöön.

d.      Asetukset -kuvakeen takaa löydät aktiivisen olevan sovellutuksen asetuksia. Aloitusnäkymässä löydät asetuksista mm. ohjauspaneelin ja työpöydän ulkoasun. Perustoiminnot löytyvät asetuksien alareunasta: käytettävät verkot, äänenvoimakkuus, näytön kirkkaus, tietokoneen uudelleenkäynnistäminen ja sammuttaminen ja näppäimistön kielen valinta.

 

Näin perustoiminnot ovat käytössä ja eikun kokeilemaan!

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Voi sitä näinkin tehtäviä lähettää, osa 2

Työasioista johtuen jouduin olemaan poissa oppitunnilta. Aiheenamme oli ilmaisten projektinhallinan ohjelmiston toiminnan esittely ja opettaja oli esittänyt ukaasin, että tunnilta poissaolijat saavat tehdä aiheesta 20 minuutin esittelyn.
Paokin yhteistyöoppilaitoksena meillä on käytössä AC -videoneuvotteluohjelmisto, joten keksinpä siinä hätäpäissäni tehdä opastuksen Openproj-projektinhallintaohjelmaan sillä ja lähettää sen Moodlen kautta opettajalle.
Ihan kiitettävää palauetta tuli opiskelukollegoilta ja opettajalta, vaikka omasta mielestäni en mitään erityistä vaivaa nähnyt.
Jos haluaa tutustua ilmaiseen Openproj -ohjelmaan, löydät ohjenauhoitteen täältä.
http://tampere.adobeconnect.com/p7yt2juk9pd/
Kesto: 16:57
Opiskelutoverit olivat kovin innoissaan tällaisten ohjeistusten tekemisestä ja etsinnässä onkin Windows -ympäristön ilmaisohjelmistoja niiden tekemiseen.

Voi sitä näinkin tehtäviä lähettää, osa 1

Kävipä tässä oppitunnillani seuraavanlainen tapahtuma: Opiskelijakaveri oli ollut poissa edellisen kerran ja kysyi tunnilla tehtyjä tehtäviä. Olen vielä ihan perinteisessä opetuksessa, niin muistiinpanot ja tehtävätkin olivat vain ruutuvihossa. Mielessäni oli vielä oman nuoren haastattelu tuoreena, joten keksinpä kysäistä, että halutako siitä ruutuvihkoni tehtävistä kuvat ja laitetaanko Facebookiin vai sähköpostiin? Hieman hämmentyneen näköisenä sain vastauksen, että kyllähän se niinkin käy tosi hyvin ja ihan kumpaan paikkaan vain haluat. Sinnehän ne kuvat sitten lähtivät.
Olin tutustunut kuvat -sovellutukseen jo aiemminkin ja tabletista löytyy kaksin kappalein kameroita.
Kuvien jakaminen oli todella helppoa tabletissa, se onnistui ihan ota kuva, valitse se ja jaa-pyyhkäisyillä. Valinnan mahdollisuuksina on palvelut joihin on luotuna tili mm. sähköposti, Skydrive, Flickr.
Asian tiimoilta löytyy mukava ohjevideo youtubesta:
http://www.youtube.com/watch?v=aFhJJjhT4RE
Toiminto ei varsinaisesti ohjeita kaipaa, mutta vinkkejä etsiessään voi tuo videon katsella.


torstai 14. maaliskuuta 2013

Oppitunnilla

 
Otan tabletin mukaan omalle oppitunnilleni, vain todetakseni sen lopuksi että tabletti ei ole liikahtanutkaan. Opetuksen tahti oli niin nopea, että minulle ei olisi tullut mieleenkään alkaa edes hakemaan tablettia laukusta. Onko minusta siis tullut hidas, vai opetuksen tahdista huimaa?

Tekniikka täytyy kyllä olla mobiilioppimisessa hallussa, muuten opetustunnilla aika menee tosiaan laitteen kanssa pelaamiseen. Kirjoitan kotitehtävät kuitenkin laitteen kalenteriin. Mietin kyllä samalla, että mitenkäs nämä kalenterikohteen synkronisoidaan muiden kalenterien kanssa. Siinä sitten seuraava pulma.

Keskustelemme tableteista opiskelutovereiden kanssa kahvipöydässä. Mitä hyvää ja mitä huonoa on eri malleissa. Keskustelun lopputuloksena on, että kaikissa on jotakin hyvää ja jotakin huonoa.

Selaan illalla eri sovelluksia ja pidän hyvänä asiana koneesta löytyvää täysversiota Office-paketista. löytyy paljon muutakin hyvää ja olen ihan tykästynyt uuteen käyttöliittymään. Vanhan työpöydänkin saa koneessa esille, jos alkaa tämä uusi tuntua hankalalta käyttää. Ovat sitten täysin erillisiä systeemeitä jostakin syystä, eivätkä tunnu keskustelevan keskenään. Koneessa näyttäisi olevan täysin kaksi eri käyttöliittymää. Minua ei haitanne, mutta normikäyttäjä voi olla ymmällään. Ainoa hukassa oleva asia on tosiaan Käynnistä–Pallukka, sitä jotenkin kaipaa.


Liitäntöjä tässä mallissa on riittävästi, eikä tehokaan lopu ihan heti kesken. Ajattelen imuroida työkalut videoneuvottelun käyttöön. Täytyypä testata lähiaikoina sen toimivuutta, vaikka kollegan Kimmon kanssa.

Näpyköistä vasemmalta oikealle: kuuloke-microfoniliitäntä, virtapainike, näytön kääntö ja Usb –liitäntä.

Luen myöhemmin iltasella, että Windows 8 –löytyy lisäsovellus, jolla saa sen käynnistä –painikkeen ja valikon käyttöönsä. Ei tosin ole Microsoftin tarjoama. Selaan lisäksi Facebookia ja tykkään Microsoftin Facebook-sivusta, vaikka en todella siitä tykkääkään. Mitä ihmeessä ovatkin ajatelleet ottaessaan Michael Monroen sinne esikuvakseen?

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Nuorten opinnoista

 

Haastattelen lastani sosiaalisen median ja mobiililaitteiden käytöstä opetuksessa. Mitä siellä sitten tapahtuu:. Tehtävät kuvataan Facebookiin, kaverille joka on esim. poissa tunnilta. Otetaan myös kuvia taululta ja muista tärkeistä asioista. Välillä tietenkin kuvataan sinne oikeat vastauksetkinJPidetään toisiaan ajan tasalla ja autetaan toinen toistaan oppimistehtävissä. Omaa suljettua ryhmäänsä siellä pitävät opiskeluasioista. Kyllä noille nuorille tämä on jotenkin ihan ominaista. Opettajat taitavat olla ainoita, jotka saavat enää perinteistä sähköpostia. Onko tässä meiltä jäänyt siis huomaamatta jotakin kovin olennaista? Oppimistehtäviä luultavasti pitäisi muuttaa avoimempaan suuntaan mobiilioppimisen myötä.

torstai 21. helmikuuta 2013

Paok Tvt-seminaari

 

Käyn Paokin Tvt-seminaarissa ”Säihkettä suunnitteluun”. Seminaarissa esiteltiin Paok –hankkeen myötä tehty Pirkanmaan toisen asteen Tvt-suunnitelma.
Harjoittelen ottamaan kuvia luennolta ja kuuntelen mielenkiintoisia nuorten esityksiä sosiaalisen median ja mobiilioppimisen muodoista heidän omien kokemuksiensa perusteella. Ajattelen haastatella omaa nuorisoa tästä syystä. Seminaarissa sai tietoa myös monesta mobiilioppimisen kannalta mielenkiintoisesta työkalusta.

Luennon materiaalit löytyvät Paokin Ning –sivuilta:


 Kuva Paokin Tvt-seminaarista Säihkettä suunnitteluun. Opiskelijoiden käyttämä mielenkiintoiselta tuntuva sovellus yhteydenpitoon WhatsApp.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Tabletin asennus



Kädessäni on laatikko, jossa on sisällä uusi Samsung Ativ Smart PC -mallinen tabletti. Lähden töistä innolla kokeilemaan konetta viikonlopun aikana. Kotiin päästessäni alan katselemaan, mitä paketista löytyy ja laittaakseni koneen laturiin. Kieputtelen laitetta käsissäni, aika liukkaan tuntuinen ensi tuntumalta. Saattaisi kiireessä luiskahtaa lattialle. Tabletissa on oma erillinen näppäimistönsä ja yritän saman tien kytkeä sitä kiinni. Ei sovi, jokin töksähtää vastaan. Huomaan, että tabletin pohjassa on tulpat niissä kohdissa kun näppäimistössä on kytkentä. On kai tässä sitten pakko avata käyttöohje.
Selatessani Quick Start Guidea, löydän huomautuksen sen alaosasta: Poista suojukset ennen kuin kytket telakointiaseman liittimen laitteeseen. Ahaa, nyt sitten nyppimään niitä tulppia pois tabletin pohjasta. Totean, että en saa niitä sormilla, en kynsillä, enkä uskalla käyttää  muita keittiöstä löytyviä teräaseeksi luokiteltuja välineitä. Lähden hakemaan autotallista pientä ohutta ruuvimeisseliä, jolla homma sitten onnistuukin. Saan kytkettyä tabletin kiinni näppäimistöön.
Seuraava huomion arvoinen kohta käyttöohjeessa: Kun käytät tietokonetta ensimmäistä kertaa, kytke virtalähde tietokoneeseen.
Alan etsimään laturin johtoa ja liitäntää sille tabletista ja huomaan hetken päästä, että tabletti pitääkin ottaa irti näppäimistöstään että sen saa lataukseen. Virtajohdon liitäntä menee muutoin piiloon näppäimistön liitoskappaleen alle. Huokaus.

Ajattelen jatkaa seuraavana päivänä ja laitan laitteen yöksi laturiin.





 Tulpat pois ja virtaa koneeseen

 Laitan tabletin ensimmäistä kertaa päälle sunnuntaina ja syötän sinne käyttäjätietojani. Tunnetusti Windows8 tabletin toimivat Microsoftin käyttäjätileillä. Syötän tilitiedot ja pääsen sisään käyttöliittymään. Teen langattoman verkon asetukset ja ajattelen selata tabletilla hieman Internettiä. Kokeilen pilvitallennuspaikkaa Skydriveä ja saan maininnan, joka kertoo että Microsoft -tilini ei ole enää voimassa. Tarkistan tilini toisella tietokoneella ja pääsen lopputulokseen, että tilini ei ole voimassa eikä voi edes uudistaa. Olen tehnyt aikoinani koekäyttöön tilin, jonka käyttöoikeus on päättynyt aikapäiviä sitten. Teen uuden tilin itselleni ja ajattelen tehdä asetukset uudelleen tablettiin.

Etsin monenmutkan kautta koneesta ohjauspaneelin ja pääsen tiliasetukseen, toteamuksella että kaikkea muuta voi muuttaa muttei tilin nimeä. Se siitä sitten. Olen nyt kirjautunut koneeseen muutamia päiviä kahdella tilillä. Toisella avaan koneen ja jos haluan tallettaa jotakin Skydriveen, niin sinne mennään sitten kirjautumalla toisella tilillä. Eipä tunnu kovin järkevältä ja tämän alan ihmiseltä ei edes todelliselta. Taidan löytää tuon asetuksen sieltä jossakin vaiheessa, tai sitten resetoida koko koneenJ Laitan tabletin lataukseen, tunnetusti akku ei näissä kovin kauan kestä.






Windows8 -käyttöliittymä

Ei avaudu kone seuraavana päivänä, totean että akku on loppunut. Syy: virtajohdon huono asettaminen paikoilleen. Virtajohto sopii muutoinkin jotenkin todella huonosti paikalleen, täytyy painaa näemmä oikein voimalla. Kuka tämmöisenkin olisi huomannut? Kone jää keittiön pöydälle ja nyt akunkuvake näkyy latauksen merkkinä näytöllä.